Geen hypnotherapie?

Soms krijg je van mij niet datgene waarvoor je was gekomen

Misschien kom je op een dag bij me omdat je wordt gehinderd door een “vage” angst. Je wilt graag hypnotherapie. Maar gaandeweg het gesprek kan het zijn dat mij het gevoel bekruipt dat ik dat niet moet doen.

Onterechte angst is een angst die in het verleden ontstond toen er een bedreigende situatie was. Op het moment van die bedreiging was je misschien hulpeloos, óf misschien vocht je als een leeuw. Maar de schrik zit je hoe dan ook nog altijd in de benen en dat is akelig, die angst heeft geen functie meer en zit je alleen maar in de weg. De angst kan je verlammen, je het plezier in je leven ontnemen en je hinderen in je ontwikkeling. Soms voel je, op het moment dat er gevaar dreigt geen angst, maar handel je zoals er gehandeld moet worden. De angst laat zich pas later voelen, bijvoorbeeld wanneer je eraan toe bent om een nieuw leven op te bouwen en je je extra kwetsbaar voelt. Al die tijd was je angst achter een muurtje verstopt en nu zit je met de gebakken peren en schrik je al van de bel of de brievenbus. Zo’n onterechte, niet meer functionele, angst kan ik helpen wegnemen door middel van hypnotherapie.

 

De bron van je angst

Maar als de bron van je angst nog altijd aanwezig is, ook al is dat heel ver weg en ook al is het misschien niet meer dan een economisch lijntje, dan moet toch echt eerst dat lijntje weg. Als er maar een greintje grond is voor de angst, ook nu nog, dan dient die grond te worden aangepakt, de realiteit moet worden uitgespit en de bron van de zorg moet worden geëlimineerd. De bezorgdheid moet serieus worden genomen. Dan zijn er misschien wel mensen om je heen, die roepen dat jij je “veel te druk loopt te maken”, maar best kans dat deze mensen geen gelijk hebben. Als ik merk dat er wel degelijk een reden is voor je angst of bezorgdheid, adviseer ik je om die situatie aan te pakken, zoals je elke situatie aan zou pakken die jou in je leven belemmert. Dan heeft de angst namelijk wél een functie: die zorgt namelijk dat jij voor jezelf gaat opkomen. Zelfs al moet je daarvoor de advocaat en de rechter aan het werk te zetten.

 

Op zoek naar de oorzaak

Ook krijg je van mij het advies om op elk moment van schrik de angst in de ogen te kijken en te onderzoeken wat er is of niet is, “in de angst te gaan zitten” en op zoek te gaan naar de oorzaak van je schrik. Alleen dan kun je er achter komen of sommige schrikmomenten ongegrond zijn, of niet. Dát zal je angst wegnemen. Niet ik.

Pas als je je straatje hebt schoongeveegd, kijken we nog eens naar je angst (als je er tenminste nog last van hebt) en stellen we samen vast of die onterecht is. Dan is het tijd om die aan te pakken met hypnotherapie. Bedenk dat de ene mens natuurlijk de andere niet is en zo is ook de ene angst de andere niet.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s