Klinische psychologie… Waarom?

Therapeut – Reiki, magnetiseren, counselling en hypnotherapie en psychologie

Sinds 2000 werk ik als counselor. In die tijd was dat in de vorm van Reikibehandelingen-met-gesprek. Door de jaren heen deed ik cursussen voor counselling en coaching. Ik merkte dat mijn cliënten dat “met-gesprek” waardeerden en er echt behoefte aan hadden. Daar zaten ook mensen tussen die niet genoeg bleken te hebben aan deze combinatie, die zaten met een lastigere geestelijke problematiek. De aandacht en aanpak die daarvoor nodig was, kon ik onvoldoende geven in de gesprekstherapie, daarom leerde ik hypnotherapie. Dat bleek een hele mooie beslissing te zijn. Ik kon voortaan mensen helpen met onbegrepen klachten en vaak oorzaken van die klachten achterhalen als die in de vroege kindertijd lagen.

Therepeut – Magnetiseur

Daarna leerde ik magnetiseren. Ik merkte dat ik daarmee nog meer kon verlichten aan allerlei lichamelijke en geestelijke problemen van mensen, dan door het geven van Reiki-energie mogelijk was. Bij magnetiseren werk je heel anders met de energie. Je maakt schoon en zet de juiste energie in de chakra’s en de zeven auralagen. Prachtig werk is dat.

Waarom?

Dus je zou zeggen, aan mogelijkheden om te helpen geen gebrek. En toch stuitte ik regelmatig op problemen bij cliënten bij wie ik, ondanks dat alles, niet kon ontdekken waardoor hij of zij hier nou eigenlijk mee rondliep. Dat frustreerde me. Dat ‘waardoor’ is in sommige therapievormen een vraag die niet gesteld wordt. Vaak wordt alleen de gedraging aangepakt en dat kan werken als het om gedragsafwijkingen gaat die niet zijn veroorzaakt door een diepliggende pijn of trauma. Het bleef me dwarszitten als ik merkte dat problemen tóch terug bleven komen en als cliënt aangaf dat hij of zij juist graag wilde weten wat nou toch de oorzaak zou kunnen zijn van deze klacht. Dáárom wilde ik deze opleiding doen: klinische psychologie. Om ook die vraag te kunnen beantwoorden en gemakkelijk de signalen van bepaalde stoornissen te leren herkennen. Onder het motto: als je weet waar je probleem vandaan komt, ben je al halverwege de oplossing.

Therapeut – psycholoog

De klinische psychologie is de psychologische studie van problematisch menselijk gedrag. Dat kan gaan om overaangepast gedrag, overmatige agressie, smetvrees, abnormale depressie, pathologische rouw (wanneer is de rouw normaal en zal het vanzelf vervlakken, wanneer wordt het te langdurig en is niet meer gezond te noemen), obsessie, fobie, irrationele angst, hyperventilatie, neurotische gedragsstijlen. Ik leerde over drang, netheids- en precisiedwang, psychose, waanvorming tot en met schizofrenie. Ook verslavingen, sektenproblematiek, faalangst, seksuele stoornissen, anorexia nervosa komen aan de orde. En nog veel meer. Ik leerde hoe deze klachten kunnen ontstaan, waar de bron in veel gevallen ligt, of waarom sommige problemen zich niet vanzelf oplossen en in hoeverre erfelijkheid een rol kan spelen. En het mooiste: hoe al deze problematiek het beste kan worden benaderd. Niet onbelangrijk: ik leerde ook hoe al die stoornissen worden genoemd in de psychologie, zodat ik bijvoorbeeld in contacten met andere hulpverleners de juiste aanduiding zal hanteren bij het bespreken ervan. Dat vond ik niet gemakkelijk, het leek wel of ik een heel nieuwe taal moest leren! Wist je bijvoorbeeld dat er een levensgroot verschil bestaat tussen motivatieverlies en gerichtheidsverlies? Nee hè. Nou, ik wist het ook niet. Nu wel.

Klinische psychologie
Diploma Klinische psychologie op HBO-niveau

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s